Gruvprojekt börjar bjudas ut på auktioner

Brasiliens regering meddelade nyligen att de ska börja bjuda ut fyndigheter på auktioner, öppna för både utländska och inhemska investerare. Beskedet markerar den nya vänsterledda regeringens, ledd av Lula, första ambitioner inom denna blomstrande sektor i Brasilien.  Återstår att se om Lula kommer att återuppta den hårt kritiserade gruvpolik som hans föregångare Bolsonaro förde.

Auktionerna avser först och främst guld- och diamantbrytningsprojekt. Flera miljoner ton ton guld, diamanter, fosfat och kaolin, bland annat, kommer att bjudas ut på auktionerna.

Auktioner är vanligt förekommande i oljeindustrin, men är ett relativt oprövat förfarande inom gruvsektorn. De första auktionerna i Brasilien genomfördes just i Bolsonaros regi.

Fem gruvprojekt berörs av de första auktionerna, samtliga belägna i delstater i norr, vissa till och med i känsliga miljöskyddszoner, som den framtida utvinningen därför kommer att tvingas rätta sig efter.

Av särskilt intresse för Brasilien är fosfatfyndigheterna som finns i delstaterna Pernambuco och Paraiba, då landet vill minska sin import av denna mineral som används för att tillverka gödsel.