Koppargruvor lägger ned – mer än 1000 jobb försvinner

Foto: Glencore

Gruvbolaget Glencore planerar att stänga flera underjordsgruvor i Australien, vilket väntas leda till att omkring 1000 jobb försvinner. Anledningen: koppargruvorna är efter 60 års drift nått slutet av sin livslängd och enligt Glencores bedömning.
Stängningen berör gruvor i Mount Isa i delstaten Queensland, en närliggande zinkgruva, ett kopparsmältverk och ett kopparraffinaderi bland annat. Nedläggningen dröjer dock till andra kvartalet 2025.

Nedläggningsbeslutet har föregåtts av studier och analyser, fokuserade på att ytterligare förlänga de underjordiska koppargruvornas livslängd.

I ett pressmeddelande skriver Glencore: "Studien avslöjade att de återstående mineraltillgångarna inte är ekonomiskt lönsamma på grund av låga malmhalter och på grund av geologiska förhållanden som gör att säker utvinning inte kan uppnås med nuvarande teknik i området, allt detta i kombination med en föråldrad infrastruktur.”

Ett regionalt stödpaket på 50 miljoner dollar har sjösatts för att stödja gruvarbetarna i omställningen och Mount Isa-samhället.