Mastodontaffär på kolgruvemarknaden

Foto: Whitehaven Coal

Det australiska kolgruvebolaget Whitehaven Coal förvärvar BHP:s kolgruvor Blackwater och Daunia i delstaten Queensland i Australen – för 4,1 miljarder dollar. Det rapporterar Reuters.

Beskedet fick Whitehavens aktier att stiga med nästan 15 procent.

Beslutet är ett led i BHP:s – världens största börsnoterade gruvbolag – ansträngningar att fasa ut kolet ur sin verksamhet, efter det att företaget sålt två kolgruvor i fjol, South Walker Creek och Poitrel. I stället vill BHP investera mer i koppar och nickel, där de förutspår att efterfrågan kommer att öka. Tidigare i år förvärvade koncerernen hela aktieinnehavet i den australiska kopparproducenten OZ Minerals, varmed de avnoterades från ASX-börsen, för motsvarande 6,12 miljarder amerikanska dollar, enligt Reuters.

Whitehaven Coal beskriver förvärven som "väsentligt vinstgenererande" för företaget, vilket ökar exponeringen mot marknader i Indien och Sydostasien.

– Det här transformativa förvärvet kommer att inrikta vår portfölj mot metallurgiskt kol, som har varit en grundpelare i vår strategi under många år, sade Whitehavens vd Paul Flynn i ett pressuttalande men tillade att gruvbolagets termiska kolverksamhet kommer förbli strategiskt viktig.