Med tanke på Kinas helt dominerande ställning inom sällsynta jordartsmetaller och en rad kritiska metaller, var det många som höjde på ögonbrynen då Kina inte deltog med någon representant när Internationella energiorganet (IEA) nyligen samlades för ett toppmöte om kritiska metaller. Frånvarade gjorde även Ryssland.
– Historien har bevisat att ett för stort beroende av ett land, av en leverantör eller av en försörjningskedja alltid innebär en risk. Och inte bara en geopolitisk risk, sade Fatih Birol, generalsekreterare för IEA, som också nämnde leveransstörningar som en jordbävning eller brand som inträffar i ett nyckelland kan åsamka metallmarknaderna.
Nivån av geografisk ”hyperkoncentration” som setts på den kritiska mineralmarknaden saknar motstycke inom andra råvaror, enligt IEA. Investeringarna har visserligen ökat de senaste åren, men det har också koncentrationen av aktiviteten till vissa länder gjort.
Även om Kina inte närvarade diskuterades alltså landet flitigt – om än indirekt - på toppmötet, då så många länder har gjort sig beroende av Kina för sin metallförsörjning. Detta beroende är inte så mycket kopplat till råvaruresurser, det vill säga gruvverksamhet, som till bearbetning av malmer. Kina har till exempel monopol på grafitbearbetning, raffinerar mer än 80 av de sällsynta jordartsmetallerna, 75 av allt kobolt och 60 procent av världens litium.
Utan att nämna Kina vid namn talade den amerikanska energiministern till exempel om det "raffineringsmonopol som innehas av vissa ekonomiska motståndare till USA", vilket fått USA att uppmuntra till produktion och bearbetning av mineraler på egen mark.
Källa: RFI