Vale vill bygga "megahubbar" i Mellanöstern

Stålbro i Dubai. Foto: Sumesh Jagdish Makhija/Wikimedia Commons

Den brasilianska gruv- och järnmalmsjätten Vale har planer på att bygga "megahubbar” i flera länder i Mellanöstern med start nästa år, uppger Reuters. Hubbarna ska tillverka lågkolhaltiga järnmalmsprodukter för stålindustrin och den första kan vara i drift 2027, enligt Vale.

Planerna började ta form förra året och Vale har siktet inställt på Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Oman där fabriker som tillverkar järnmalmsbriketter ska kunna försörja både lokala och utländska marknader.

I en presentation förklarade Vale att de redan tecknat kontrakt med kunder som söker lösningar för att minska utsläppen av växthusgaser från stålindustrin. Att använda mer järnmalmsbriketter i processen kan vara ett steg i den riktningen, enligt Vale.

Järnmalmsjätten har inte meddelat några detaljer kring hur stora belopp de tänker investera i hubbarna, inte heller vilken av dem som skulle byggas först. Vale planerar att uppföra och driva järnmalmskoncentration- och briketteringsanläggningar vid hubbarna. Lokala partner kommer att bygga den nödvändiga logistikinfrastrukturen, enligt Vale.