Diamantbrytaren tvingas lämna viktig marknad

Foto: De Beers UK

Efter tuffa förhandlingar mellan regeringen i Botswana och världens största diamantbrytare, De Beers, har en överenskommelse mellan parterna nåtts. Experter menar att Botswanas regering går ut som vinnare efter många månaders förhandlingar.

I februari i år meddelade Botswanas president Masisi att han ville inleda en ny era och uteslöt inte att han stänga dörren för De Beers verksamhet i landet, detta för att ta hem vinsten från diamantförsäljningen för landets egen räkning. Hårda förhandlingar inleddes under stor mediebevakning.

Konkret innebär det nya avtalet en 25-årig förlängning av diamanthandlarens gruvlicenser och framför allt ett nytt avtal för försäljning av rådiamanter, där en större andel kommer Botswana till del: från 25 procent ökar den andelen till 30 procent. Andelen kommer att öka till 50 procent under kontraktets sista år.

En triumf för Botswana, som också har skapat en fond för utveckling och diversifiering av landets ekonomi som stödjas av De Beers till ett belopp av 75 miljoner dollar för det första året och potentiellt lika mycket följande år.

Det är inte heller uteslutet att avtalet som tecknats i Botswana kommer att leda till en ny dynamik och få flera länder, som Namibia eller Sydafrika, att vilja se över sina kontrakt med De Beers.