Auktioner ska uppmuntra till mer kolbrytning i Indien

Foto: https://www.flickr.com/photos/94088966@N00/182619562/Wikimedia Commons

Stick i stäv mot flertalet länders ambitioner att minska sitt kolavtryck, vill Indien uppmuntra till ökad brytning i kolgruvor. Bland annat genom auktioner där både offentliga och privata aktörer är välkomna att lägga bud på att få driva kolgruvor.

Inrikesministeriet har lagt ut totalt 103 kol- och brunkolsprojekt till försäljning under denna sjunde omgång av kolgruvauktioner som genomförs i landet. Och hittills i år har 22 företag lämnat 35 bud på indiska kolgruvor, uppger sajten Mining-technology.

Syftet med auktionerna är att uppmuntra den privata sektorn att delta i kolindustrin för att öka produktionstakten och nå Indiens kolproduktionsmål. Tidigare i juni sade Shri M Nagaraju, sekreterare vid kolministeriet, att fram till år 2035 -2040 kan Indiens kolbehov uppgå till två miljarder ton.

I mars i år sade Indiens kolminister att landet kommer att ha tillräckligt med kolreserver till 2026 för att börja exportera det fossila bränslet. Ett uttalande som stöds av det faktum att kolproduktionen ökat med hela 47 procent under de senaste nio åren, och tillväxten lär tillta ytterligare tack vare de pågående kolgruvauktionerna.