USA inför sanktioner mot gruvbolag med kopplingar till Wagner

Karta som visar Wagner-gruppens aktiviteter i världen. Karta: Mupper-san/Wikimedia Commons

Det amerikanska finansdepartementet har infört sanktioner mot fyra guldgruvbolag med kopplingar till den ryska paramilitära organisationen Wagner Group. Enligt departementet riktar åtgärderna in sig på att strypa Wagnergruppens intäktsströmmar.

Wagnergruppen, som ledde ett kortlivat myteri mot Moskva mellan den 23 och 24 juni, anses vara inblandad i illegal guldutvinning i Afrika.

Enligt finansdepartementet "utnyttjar Wagner-gruppen osäkerheten runt om i världen, begår grymheter och kriminella handlingar som hotar nationernas säkerhet, goda styrelseformer, välstånd och mänskliga rättigheter, samt utnyttjar naturresurser".

Sanktionerna kommer att påverka ”enheter” i Centralafrikanska republiken, Förenade Arabemiraten och Ryssland samt en individ som sägs vara central för verksamheten i Wagner-gruppens enheter i Mali. Bland företagen som blir föremål för sanktioner nämns guldgruvföretaget Midas Resources och diamant- och guldhandelsföretaget Diamville, båda är baserade i Centralafrikanska republiken.