Tyskland sjösätter gigantiskt omställningsprogram för sin tunga industri

Foto: Thyssenkrupp

Som svar på det amerikanska omställningsprogrammet, som innebär massiva subventioner till amerikansk industri, har Tyskland tagit fram ett "koldioxidkontrakt" för att kompensera för de extra driftskostnaderna som "grön" industriproduktion drar med sig. Satsningen har en budget på 50 miljarder euro.

Ståljätten ThyssenKrupp hör till de företag som hoppas kunna lansera ”grön” produktion 2026, förutsatt att det tyska statliga stödet får grönt ljus från Bryssel. Det var under ett möte med anställda hos Thyssenkrupp som den tyska ekonomiminstern Robert Habeck släppte nyheten om stödpaketet, som sträcker sig 15 år framåt tiden.

Genom initiativet kommer tyska staten att kompensera för de extra kostnader som genereras av nya, mindre förorenande produktionsprocesser. Denna marginalkostnad uppskattas till mellan 70 och 200 euro per ton stål beroende på industrianläggning. Totalt skulle den tyska staten därmed kunna tvingas betala runt femtio miljarder euro för att kompensera tyska ståltillverkare. Det har tankesmedjan Agora räknat ut.

Källa: Les Echos