Biokol i metallindustrin i fokus för svensk-finskt seminarium

Robert Vikman, forskningschef på Jernkontoret.

Jernkontoret och dess finska motsvarighet Metallinjalostajat höll nyligen ett seminarium om biokol och bioråvara i metallindustrin. Seminariet arrangerades tillsammans med Oulo Universitet, Swerim och Samforsk klimat för att öka kunskapen, identifiera behov och etablera samarbeten inom biokol och användning av bioråvara i metallindustrin.

Utvecklingen mot en metallindustri som baseras på icke-fossila kolkällor går framåt. De stora stegen, med ersättande av koks med vätgas vid reduceringen av järnmalm, håller på att tas men enligt Jernkontoret återstår att byta ut fossilt kol mot icke-fossilt dito i många metallurgiska processer, där kol som insatsvara kommer att vara nödvändigt under överskådlig tid.

Vid seminariet presenterades aktuell forskning, forskningsprogram och projekt. Det gavs en inblick i pågående forskning, utveckling och användning av fossilfritt kol vid metallproduktion. Deltagarna, som både fanns på plats på Jernkontoret och som såg seminariet via webbsändningen, fick bland annat ta del av metallindustrin förutsättningar, skogsindustrins tillgång av biobaserade rester, tillverkningsmetoder av biokol och möjliga finansieringsvägar.