Ett forskarteam vid University of Cambridge och forskarkollegor från Österrike har hittat ett ett nytt sätt att tillverka materialet tetrataenit, som kan bli en möjlig ersättning för sällsynta jordartsmetaller, enligt en artikel från universitetet. Om tillverkningsprocessen visar sig vara kommersiellt genomförbar kan den bryta Kinas dominans på marknaden för sällsynta jordartsmetaller, enligt Bloomberg.
Tetrataenit är en järn-nickellegering som skulle kunna tillverkas i stor skala genom att tillsätta det vanliga grundämnet fosfor, fann forskarna. Tidigare har tillverkning av tetrataenit - vars magnetiska egenskaper påminner om dem hos sällsynta jordartsmagneter – förlitat sig på ”opraktiska metoder” i labbmiljö, enligt forskarna.
Forskarnas förhoppning är att de ska få stora magnettillverkare att nappa på deras idé för att se om tetrataenit kan vara lämpligt i högpresterande magneter.
– Sällsynta jordartsmetaller finns på andra håll [än i Kina] men gruvdriften innebär stora ingrepp: man måste extrahera en enorm mängd material för att få fram en liten mängd sällsynta jordartsmetaller, säger Lindsay Greer vid Cambridges institution för materialvetenskap och metallurgi som lett forskningen.