Enligt en studie av konsultföretaget EY om risker och möjligheter för gruvsektorn inför 2023, oroar sig branschen alltmer för geopolitiska omvälvningar.
Den stora geopolitiska oron gäller kriget i Ukraina. Energikrisen som det resulterat i har visserligen gynnat vissa aktörer i branschen, som kolproducenter, men den har underblåst oron för en global recession. Vilket metallbörsen LME i London vittnar om då dess index fallit 35 % sedan mars förra året.
På listan över de största riskerna inför 2023, som publicerades häromdagen, placerar yrkesverksamma inom sektorn geopolitiska omvälvningar på andra plats – bara överflyglat av miljö-, samhälleliga och styrnings-faktorer (ESG) men före klimatrisker.
Utöver kriget i Ukraina oroar sig branschen för politiska förändringar på vissa nyckelmarknader. Nyvalda regeringar i Australien, Chile eller Peru hotar att införa åtgärder som direkt påverkar gruvor, som höjda vinstskatter och till och med nationaliseringar.
En annan huvudvärk för branschen är avbrott i försörjningskedjor, som lyftes fram redan under covid-19-pandemin, men som är särskilt oroande då det är krig i Europa och hög inflation. "Priserna stiger och ledtiderna är långa, vilket ökar kostnaderna och komplexiteten för att driva en gruv- och metallurgisk organisation", förklarar studien.
I Asien är det stora orosmomentet den växande strategiska kontrollen som Peking vill utöva på metallmarknader. Kina avser att öka sin förhandlingsposition på råvarumarknaderna, bland annat genom bildandet av företaget China Mineral Resources. Med stöd av staten är syftet med det nya företaget att centralisera inköpen av metaller, i synnerhet järnmalm. ”När en kinesisk förhandlare vill vinna ett kontrakt har den fördelen i förhandlingarna att hela landet står bakom denne. Det finns ett helt ekosystem som vi inte har i väst”, säger Moez Ajmi, EY-partner.
De 10 största riskerna för gruvsektorn (2023 jämfört med 2022):
1. Miljö-, samhälleliga och styrningsfaktorer (samma placering)
2. Geopolitik (+2 placeringar)
3. Klimatförändringar (-1 placering)
4. Licensiering (-1 placering)
5. Kostnader och produktivitet (+5 placeringar)
6. Störningar i försörjningskedjan (ny post)
7. Bemannings- och rekryteringsfrågor (+1 placering)
8. Tillgång till kapital (-3 placeringar)
9. Digitalisering och innovation (-2 placeringar)
10. Nya ekonomiska modeller (-1 placering)