Ett nytt projekt, ”5G Edge Innovations for Mining”, som syftar till att höja automationsnivån i gruvindustrin, har nyligen sjösatts. Projektet ingår i Vinnovaprogrammet Avancerad och innovativ digitalisering och koordineras av Luleå tekniska universitet.
– Det övergripande syftet är att skapa mer intelligenta system som kommer flytta gränserna för autonomi, produktivitet och säkerhet i gruvorna, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.
5G innebär snabbare överföringskapacitet och lägre fördröjningar. Om 5G dessutom kombineras med edge computing, det vill säga att en mjukvara kan driftsättas i kanten av ett nätverk istället för att köras i ett traditionellt datacenter långt från slutanvändaren, förbättras prestandan ytterligare och realtidsapplikationer kan göras betydligt snabbare och mer responsiva, framhåller LTU i ett pressmeddelande.
– 5G är en radioaccessteknik med väsentligt högre datatakter, lägre fördröjning och lägre energiförbrukning. 5G skapar också en it-miljö med förbättrad säkerhet och möjlighet till delning av en och samma fysiska infrastruktur. Lägg därtill möjligheten att tätt integrera en miljö för edge computing med 5G-nätet. Sammantaget bidrar det till en allt högre automationsnivå i gruvindustrin och skapar förutsättningar för förbättrad arbetsmiljö och säkerhet i gruvan, säger Karl Andersson.
– Den långsiktiga visionen är den helautomatiserade gruvan med inga människor under jord där allt styrs från en kontrollcentral ovanjord. Nu skapar vi förutsättningar för att ta ytterligare steg på den här resan.
Projektet ska utveckla en edge-plattform och tillhörande portfölj av edge-medvetna applikationer som kan användas i den autonoma gruvan, till exempel videoanalys i realtid, autonom navigation i form av 5G-uppkopplade drönare och tidsynkroniserade seismiska sensorer. Utöver det ska parterna arbeta med nätprestanda som tar hänsyn till slutanvändarapplikationers behov och krav.
Forskningsinstitutet RISE är en av parterna i projektet. De ska implementera prototyper av edge-noder, både hårdvara och mjukvara.
– Prototyperna ska användas för att demonstrera projektets applikationer, både i den 5G-testbädd som finns på Luleå tekniska universitet och senare i de gruvor som deltar i projektet, säger Emil Svanberg, projektledare på RISE.
Ericsson och Boliden deltar också i projektet. Övriga parter är BI Nordic AB, FieldRobotix AB, Neava AB, Rise Research Institutes of Sweden AB och ThingWave AB. Projektet ska pågå i tre år.