I Västafrika har flera statskupper ägt rum på senare tid, senast i Burkina Faso. En bransch har dock inte påverkats nämnvärt av militärkupperna – gruvbranschen.
Där har produktionen kunnat fortgå utan större störningar uppger tidningen Le Monde.
Den 27 januari i år, tre dagar efter militärens maktövertagande i västafrikanska Burkina Faso lett av överstelöjtnant Paul-Henri Sandaogo Damiba, rapporterade det kanadensiska gruvbolaget Fortuna Silver Mines att de ”utan förhinder” kunnat genomföra en leverans av guld ”från vår gruva till främmande land”.
Fortuna Silver Mines driver en gruva i Burkina Faso och förädlar malmen i Schweiz. I övriga gruvor i landet, sexton guld- och en zinkgruva har produktionen också fortsatt som vanligt, även efter militärkuppen, enligt Le Monde.
- Tiden när juntor, som kom till makten, nationaliserade gruvorna är förbi, säger Indigo Ellis vid konsultföretaget Africa Matters till tidningen.
Ledarna för militärregimerna gör i stället allt de kan för att skydda gruvsektorn, som är en viktig källa till utländsk valuta.
– Faktum är att det är bättre att undvika att flödena av intäkter och investeringar försvinner för att lyckas behålla makten, säger Ellis.
I Mali där militären också tagit makten utsågs snabbt en ”teknokrat” till gruvminister för att lugna investerare. Och i Guinea försäkrade den nya militärregimen tidigt att sjövägarna skulle hållas öppna för transporter från gruvorna och alla ingångna gruvkontrakt skulle respekteras.