Kalkstensfyndighet i Jämtland har detaljavgränsats som riksintresse

Överlappande riksintresseanspråk omkring Brunflo. Riksintresse (RI) Kulturmiljövård i rött, RI Friluftsliv i ljusgrönt, RI Naturvård i mörkgrönt. RI för fyndigheten Brunflo i blått. Karta: SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har detaljavgränsat fyndigheten Brunflo i Jämtland för dess innehåll av kalksten. SGU har gjort bedömningen att området utgör ett sådant mark- och vattenområde som är av riksintresse enligt miljöbalken.

Brytning av kalksten i Brunfloområdet har skett under en mycket lång tid och materialet har använts som byggnadssten i cirka 1 000 år. SGU anser att den mäktiga utbredningen av kalksten omkring Brunflo har stor betydelse för samhället som byggnadssten och bergmaterial.

Riksintressen fungerar så att de markerar olika samhällsintressen som har särskild, nationell betydelse för samhällsutvecklingen när frågor om markanvändning ska avgöras. Systemet ger stöd för beslut vid eventuella konflikter mellan olika markintressen, men det är samtidigt bara rådgivande för hur marken ska användas. Det finns många exempel på överlappade riksintressen.