De forskar på rostfritt stål vid MAX IV:s synkotronljusanläggning

Max IV-laboratoriet. Foto: Wikimedia Commons

Alfa Laval, Sandvik Materials Technology, Tetra Pak, Thermo-Calc Software och forskare vid Lunds universitet har påbörjat experiment med rostfritt stål för att se hur det reagerar på höga temperaturer och olika medier vid laboratoriet MAX IV i Lund.

Resultaten från den pågående studien kommer att användas i företagets FoU-arbete för att utveckla effektivare material och processer. Det skriver Alfa Laval i ett pressmeddelande.

Förra året genomförde man ett experiment vid laboratoriet i syfte att fotografera tunn oxid av rostfritt stål på en extrem atomnivå. Insikterna om den nanometertunna oxiden, som skyddar produkter från korrosion, har sedan dess använts i Alfa Lavals produktutveckling. Nu tas nästa steg i forskningen då man kommer att titta närmare på oxidens reaktion på frätande salta medier. Experimentet fokuserar på metaller som utsatts för påfrestningar liknande olika industriella processer och syftet är att få en bättre förståelse för korrosion, vilket är en utmaning i många processapplikationer.

Resultaten från studien kommer enligt Alfa Laval att användas i utvecklingen av mer motståndskraftiga material och vid optimering av processer.