Nothvolt nobbar djuphavsmineraler

På havsbotten i djuphaven (ned till 6 000 meters djup) finns olika metaller och mineraler som efterfrågas inför övergången till ett fossilfritt samhälle. Men verksamheten kan ge oåterkaller-liga konsekvenser. Bild: WWF

Northvolt kommer inte att  använda mineraler från djuphavet i sina produkter.

- Northvolt kommer inte att använda mineraler från djuphavet för vår batteriproduktion förrän det kan bevisas att det kan göras på ett hållbart sätt. Idag vet vi för lite om hur djuphavsbrytning påverkar de känsliga ekosystemen och den marina miljön. Riskerna är helt enkelt för stora, säger Erika Gyllenström, Head of Sustainability på Northvolt, i ett pressmeddelnade.

Företaget sällar sig därmed till den långa listan av aktörer som kräver ett globalt moratorium mot att bryta djuphavsmineraler. Häromdagen meddelade Scania, tyska Volkswagen, holländska Triodos Bank och amerikanska Patagonia att de ställer sig bakom moratoriet.

– Att allt fler bolag ställer sig bakom ett moratorium är en viktig signal mot världens stater. Gruvbrytning i våra djuphav kan inte tillåtas när vi inte har en aning om vad konsekvenserna blir, säger Gustaf Lind generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Diskussionen om världens växande behov av mineraler och metaller till produkter som smartphones och bilbatterier, och var dessa ska komma ifrån, har pågått under en tid.  Forskare, företag och organisationer som WWF, varnar för att gruvdrift i djuphavet kan ha oåterkalleliga konsekvenser, då djuphaven både är en kolsänka och rymmer en oerhörd rikedom av arter, som vi idag vet lite om.

WWF efterlyser därför ett globalt moratorium för djuphavsbrytning till dess att kunskapen om konsekvenserna förstås helt och hållet och att andra alternativ till mineralutvinning är uttömda.

- Det är en kapplöpning mot tiden. I somras utlöstes en regel som kan göra branschen tillåten inom bara två år och behovet av att få till ett globalt moratorium för djuphavsbrytning är än mer akut. När företagen nu visar vägen anser WWF att Sveriges regering bör ta tydlig ställning och aktivt driva på för ett moratorium, säger Tom Arnbom, expert på hav och arter på Världsnaturfonden WWF.