Modern teknologi efterfrågar ”nya” metaller. I takt med att världen försöker bli mer miljövänlig behöver industrin sällsynta jordartsmetaller som finns i Sverige. Strax nordost om Gränna vid Norra Kärr, alldeles vid E4:an, ligger en av världens största fyndigheter som Tasman Metals planerar bryta. Nu har bolaget fått klart med bearbetningskoncession. Men fortfarande är det lång väg kvar tills alla tillstånd är klara. Allt pekar dock på produktionsstart 2017.
Hybridbilar och hybridbussar som efterfrågas allt mer behöver de nya metallerna. Solfångare, batterier och kraftiga magneter är andra avsättningsområden för sällsynta jordartsmetaller (REE).
– Vindkraftverk som ska stå ute i havet eller på otillgänglig plats har behov av de nya metallerna, säger Mark Saxon, vd på Tasman Metals moderbolag i Kanada. Minskad friktion gör att behovet av underhåll inte blir så stort. Mobiltelefoner och lasrar är andra användningsområden.
Norra Kärr världsunikÖverhuvudtaget all teknologi som har med energibesparing att göra efterfrågar de metaller som nu finns i Norra Kärr och väntar på brytning.– Fyndigheten vid Gränna är världsunik. Dels finns det samlat på ett litet område, dels finns redan det mesta av infrastruktur. Andra fyndigheter i världen ligger på otillgängliga platser.
Närheten till högskolor och universitet är också viktig för forskning som är knutet till framtida användning av REE. Jönköping och Linköping ligger mindre än en timme bort. Men även Chalmers i Göteborg ligger bra till.– I dag svarar Kina för 95 procent av världsproduktionen av REE och man har sagt att man vill dra ner på produktionen.
Lägre radioaktivitet än i trädgårdsgödningVid gruvdrift av sällsynta jordartsmetaller befaras det alltid att det ska frigöras radioaktivitet som kommer ut i sjöar och vattendrag. Men provtagningar i 40 sjöar, tillflöden till Vättern, undersökningar av gråberg och malm samt provtagning av morän i regionen har visat att området Norra Kärr har en mycket låg radioaktivitet i nivå med bakgrundshalter och till och med lägre än i vanlig trädgårdsgödning.– Vi har fördel av att en stor vindkraftpark planeras alldeles söder om Norra Kärr. Ofta är energiförsörjning ett stort problem som tar lång tid att få tillstånd för, många gånger är det svårare än själva gruvtillståndet, säger Henning Holmström, vd Tasman Metals i Sverige, som är glad att man redan fått bearbetningskoncession.
Två miljarder kronor behövs2017 planerar Tasman att allt ska vara klart för produktion. Fram till produktionsstart kommer det att finnas ett investeringsbehov på cirka två miljarder kronor. Under uppstartsfasen kommer i runda tal 2 000 personer att vara sysselsatta och när produktionen är i gång räknar man med att 250 personer kommer att vara anställda i bolaget.– Det behövs kapital och det är svårt att hitta det i Sverige. Torontobörsen är en av de bästa börserna i världen att hitta riskvilligt kapital till gruvbranschen.
Fakta | Sällsynta jordartsmetaller (REE), Norra Kärr
• Sällsynta jordartsmetaller, på engelska Rare Earth Elements, REE, utgörs av 17 grundämnen med atomnummer 21, 39 och 57-71. När periodiska systemet utformades av Mendelejev 1869 var inte alla ännu upptäckta men man förstod att de ändå måste finnas. Flera har upptäckts i Sverige av svenskar. Men redan när periodiska systemet gjordes fastställdes de sällsynta jordartsmetallernas egenskaper.
• Fyndigheten i Norra Kärr nordost om Gränna upptäcktes 1906 av Alfred Törnebohm. Boliden AB har under 40- och 70-talet undersökt Norra Kärr och Tasman Metals AB började provborra 2009.
• Den intressanta delen av mineraliseringen i Norra Kärr är cirka 200 hundra meter bred, minst 300 meter tjock och cirka 800 meter lång.
• Prospekteringsborrning har gjorts i 120 borrhål med 4 300 analyser.
• Beräknad brytning 1-1,5 miljoner ton per år.
• Investeringsbehov totalt cirka 2 miljarder kronor.
• Beräknad produktionsstart 2017. Fyndigheten räcker i minst 50 år.
• Antal sysselsatta under uppstartsfas 2 000 därefter 250-500.
• Tasman metals är ett kanadensiskt bolag som grundats av Mark Saxon som kommer från Australien. Han döpte bolaget efter den holländske upptäcktsresande Abel Tasman som fann och gav namn åt Tasmanien på 1600-talet.