Europas största guldgruva, belägen i finländska Kittilä, har under det första halvåret 2024 producerat hela 3 400 kilo guld. Trots att gruvan har mött stigande kostnader, inklusive en ny gruvmineralavgift, har de höga guldpriserna på världsmarknaden lett till en rekordomsättning för Agnico Eagle Finland, bolaget som driver gruvan.
Agnico Eagle Finland har rapporterat en omsättning på cirka 229 miljoner euro för första halvåret 2024, vilket är 27 miljoner euro mer än samma period föregående år. Denna ökning förklaras nästan uteslutande av de höga guldpriserna.
Rekordomsättning tack vare höga guldpriser
– Skillnaden beror i princip på guldpriset, säger Jani Lösönen, vd för Agnico Eagle Finland.
Gruvan, som tidigare begränsades av produktionsrestriktioner, har nu kunnat återgå till full kapacitet, vilket resulterat i den högsta omsättningen i gruvans historia.
Högre kostnader och lägre guldkoncentration
Trots intäktsökningen har Kittilä-gruvan också stött på stigande kostnader, främst på grund av inflationen, den nya gruvmineralavgiften och oväntat höga brytningskostnader. Dessutom har guldproduktionen varit något lägre än förväntat, med cirka 110 000 uns (motsvarande 3 400 kilo) fram till slutet av juli, jämfört med 113 000 uns (3 500 kilo) under samma period förra året.
Lösönen förklarar att den lägre guldkoncentrationen i den malm som bryts är en förväntad del av gruvans livscykel och de områden som för närvarande är tillgängliga för brytning.
– Det är helt normalt att variationer uppstår beroende på gruvans livscykel och de brytningsområden som används vid en viss tidpunkt, säger han.
Trots dessa utmaningar förväntas gruvan nå sina produktionsmål för året, även om den troligen kommer att ligga i den nedre delen av det förväntade intervallet.
Förlängd livslängd för gruvan
Vid slutet av 2023 hotades gruvans personal av permitteringar efter att högsta förvaltningsdomstolen tillfälligt begränsat produktionen till 1,6 miljoner ton per år på grund av pågående miljö- och vattenrättsliga prövningar. I oktober samma år gav dock domstolen klartecken för att höja produktionen till 2 miljoner ton.
I år ser verksamheten ut att kunna fortsätta som planerat, utan några miljöavvikelser under det första halvåret, enligt Lösönen.
– Vi har inte haft några miljöavvikelser under årets första halvår, säger han.
Kittilä-gruvan, som inledde sin verksamhet 2008, förväntas nu kunna fortsätta bryta guld fram till åtminstone slutet av 2030-talet. Ursprungligen var gruvans livslängd beräknad till omkring 2034 eller 2035, men enligt Lösönen pågår för närvarande en uppdatering av gruvans livscykelplan.
– Vi uppdaterar just nu gruvans livscykelplan, och produktionen kommer att fortsätta åtminstone till 2036 eller 2037, men genom aktiv malmletning kan den förlängas ännu längre, säger Lösönen.
Gruvans framtid ser därmed ljus ut, även om den ständigt måste navigera mellan de möjligheter och utmaningar som kommer med förändrade marknadsförhållanden och nya regleringar.
Källa Yle uutiset