I framför allt USA men även i flera andra länder startar ägare av nedlagda urangruvor upp driften igen, drivet av den ökande efterfrågan på kärnbränsle. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.
I minst fem amerikanska delstater, däribland Wyoming, Texas, Arizona och Utah, väcks sedan länge insomnade urangruvor till liv igen. Flertalet av dem har stått stilla sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011.
I dag kommer två tredjedelar av den globala produktionen från Kazakstan, Kanada och Australien. Sedan sanktionerna mot Ryssland trädde i kraft har det blivit svårare att importera uran också från Kazakstan, då import därifrån som regel måste passera ryska hamnar.
Uranförsörjningen kommer att vara en av huvudpunkterna när prospekterings- och gruvbranschen samlas i Toronto denna vecka för den årliga konferensen PDAC Convention.
Enligt IAEA:s uppskattningar kommer det att behövas mer än 100 000 ton uran per år till 2040 - en mängd som kräver nästan en fördubbling av dagens kapacitet i fråga om gruvdrift och bearbetning.
Två företag, kanadensiska Cameco och kazakiska Kazatomprom, står för närmare hälften av det globala utbudet. Båda företagen varnar för att driftstörningar de senaste åren kommer att leda till mindre utbud än väntat de närmaste åren.
För att hålla jämna steg med efterfrågan USA kommer att behöva öppna åtta till tio nya stora urangruvor det kommande decenniet. Det förutspår organisationen Uranium Producers of America.