LKAB blir delägare i Duroc Rail AB  

Kartskiss: LKAB

LKAB förvärvar 49 procent av aktierna i Duroc Rail AB från företagsgruppen Duroc AB. Den preliminära köpeskillingen uppgår till ca 75 miljoner kronor.

Samtidigt ska LKAB investera upp till 200 miljoner för att uppföra nya industrilokaler för Duroc Rail på Hertsöfältet i Luleå. Duroc Rail är specialiserat på hjulunderhåll till lok och vagnar.

LKAB ser affären som ett steg i  att stärka kapacitet och flexibilitet för att möta de växande utmaningarna med Malmbanan. Bara under det senaste året har LKAB investerat i ny lokverkstad i Kiruna, beställt 100 nya järnvägsvagnar samt påbörjat ett stort arbete med modernisering och uppgradering av IORE-loken som används för frakten av järnmalm, allt till ett uppskattat värde av 600 miljoner kronor. 

─ LKAB ingår detta partnerskap för att säkerställa att Duroc Rail finns kvar och utvecklas i Luleå. De är en del av ett större system och en förutsättning för effektiva och förutsägbara transporter på järnväg. Transporter på järnväg är helt beroende av fungerande underhåll av järnvägshjul. Det är viktigt för LKAB och andra aktörer på järnvägen idag och i framtiden, säger Linda Bjurholt, logistikchef LKAB och vd LKAB Malmtrafik, i ett pressmeddelande.