Satsning på vätgas och ökad cirkularitet i Västerbottens metallindustri

Tillväxtverket och Fonden för en rättvis omställning har beviljat 24 miljoner kronor för att utveckla en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig metallindustri i Västerbotten. Projektet som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet ska undersöka förutsättningarna för ökad produktion och användning av vätgas, samt hur en ökad cirkularitet kan minska mängden avfall och klimatpåverkan från gruv- och metallindustrin i Västerbotten.

Projektet genomförs i nära samverkan med Luleå tekniska universitet, Swerim och flera regionala aktörer.

– Syftet är att bidra med ny kunskap och förståelse för vilka möjligheter och utvecklingsvägar det finns för en mer effektiv resursanvändning och ökad hållbarhet i värdekedjorna för metaller, säger Karin Ågren, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet ska kartlägga vilken mängd vätgas som kan produceras i regionen i dag och i en nära framtid, samt vilken användning det finns för vätgas och vilka branscher som är aktuella för att ställa om.

– En ökad användning av vätgas kan vara ett viktigt bidrag i den klimatomställning som krävs för att minska de svenska växthusgasutsläppen, säger Karin Ågren.

Ett annat mål för projektet är att förbättra cirkulariteten och minska avfallsmängderna från gruv- och metallindustrin. De resurser som i dagsläget går till spillo från smältverk och gruvor ska kartläggas och nya användningsområden för dessa restflöden testas.