I höst påbörjar SGU en kartläggning av föroreningar i Vätterns bottensediment.
De föroreningar som ska undersökas i Vättern är organiska föroreningar som till exempel dioxiner, PFAS, TBT och PAH, och metaller som till exempel kvicksilver, koppar och krom.
Utsläppen av miljögifter i Vättern har minskat i modern tid, men gamla föroreningar finns kvar och riskerar att sprida sig i ekosystemet.
Syftet med det kommande arbetet är att kartlägga förekomster och mängder av miljöföroreningar i Vätterns bottensediment.
– Det saknas en samlad bild av Vätterns föroreningssituation, vilket gör det svårt att veta hur och var åtgärder ska sättas in för att göra största möjliga nytta, säger Olof Larsson, projektledare på SGU.
Undersökningarna smygstartar under hösten 2022, då en förstudie genomförs för att lokalisera lämpliga provlokaler inför kommande provtagningar. Det mesta av provtagningen görs under 2023 och på våren 2024 ska undersökningarna vara genomförda och en slutrapport tas fram. Undersökningar av bottensediment kommer att göras runt hela sjön, både strandnära och i utsjön.