ArcelorMittal stänger delar av stålverk i Tyskland och Spanien

Bild: ArcelorMittal

Ståljätten ArcelorMittal meddelar att de planerar att delvis stänga ner masugnar vid två av sina stålverk, ett i Spanien och ett i Tyskland på grund av låg efterfrågan och stigande gaskostnader.

Stängningen skulle medföra minskad arbetstid för anställda på båda platserna.

Enligt Reuters planerar företaget närmare bestämt att stänga en av de två ugnarna vid sin stålfabrik i Bremen från september till och med slutet av detta år, samt direktreduktionsanläggningen vid sin fabrik i Hamburg från och med det fjärde kvartalet i år. Åtgärden skulle leda till minskad arbetstid för anställda på båda anläggningarna.

ArcelorMittal vd i Tyskland, Reiner Blaschek, säger:  

–De höga kostnaderna för gas och el sätter stor press på vår konkurrenskraft. Utöver det införs från oktober och framåt den tyska regeringens planerade gasavgift, vilket kommer att belasta oss ytterligare.

–Med en tiofaldig ökning av gas- och elpriserna, som vi var tvungna att acceptera inom några månader, är vi inte längre konkurrenskraftiga på en marknad som till 25 procent består av import.Vi ser ett akut behov av politiska åtgärder för att få energipriserna under kontroll omedelbart.

Företaget planerar också att stänga en masugn vid sin fabrik i Asturien, Spanien, på grund av lägre efterfrågan.