Kaunis Iron: ”Vi står redo att investera miljarder”

Klas Dagertun. Foto: Kaunis Iron

Måndagen den 29 augusti startade huvudförhandlingen som avgör om Kaunis Iron får ett nytt miljötillstånd som också möjliggör malmbrytning i Palotieva och Sahavaara.

– Vi har väntat på det här i fyra års tid. Vi är rörande överens med både Naturvårdsverket och länsstyrelsen om att verksamheten mår bra av ett nytt tillstånd, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron, i ett pressmeddelande.

Förhandlingar i Mark- och miljödomstolen pågår till mitten av september. Kaunis Iron har i sin ansökan begärt att få utöka verksamheten med två nya dagbrott i Palotieva och Sahavaara.

Klas Dagertun säger att han har sett fram emot huvudförhandlingen.

– Vi vill få vår verksamhet inordnad under ett nytt tillstånd. Där råder ingen oenighet mellan oss och övriga instanser.

– Vi har en ambition att bygga en långsiktigt stabil gruvverksamhet i Tornedalen, vi ser värden för företaget, samhället och världen. Här kan vi utveckla en hållbar gruvverksamhet som bidrar i klimatomställningen. Det finns goda förutsättningar att bedriva gruvverksamhet här även för kommande generationer, fortsätter han.

Det finns också planer på att expandera:

– Vi står redo att investera ett par miljarder kronor de närmaste åren. Vi har idag goda förutsättningar ekonomiskt. Vi ska också investera i nödvändig omställning av verksamheten mot en hållbar gruva. En del är elektrifieringen av fordonsflottan.

– Med enbart brytning i Tapuli är det inte möjligt, det ger oss inte förutsättningarna att satsa och investera i en långsiktig gruvdrift. Får vi vårt nya tillstånd på plats innebär det en ökad livslängd med ca 20 år. Det räcker för att vi ska kunna prospektera nya fyndigheter som i nästa steg kan tas i bruk när de 20 åren gått. Det är så vi stegvis säkrar en framtid.