Ovako har nyligen publicerat sin hållbarhetsrapport för 2021. Enligt rapporten leder Ovako utvecklingen mot ett hållbart samhälle och sluter cirkeln med återvunnet stål från en helt koldioxidneutral verksamhet.
I genomsnitt består Ovakos stålprodukter idag till mer än 97 procent av återvunnet stål. Sedan 2015 har Ovako minskat koldioxidutsläppen per ton stål med 57 procent och koldioxidavtrycket (cradle-to-gate) från Ovakos stålprodukter är 80 procent lägre än det globala genomsnittet samtidigt som utsläppen från stålproduktionen är 95 procent lägre, enligt rapporten.
I rapporten lyfts flera viktiga händelser fram, bland annat:
- Investering i Sveriges största anläggning för fossilfri vätgas. Den första vätgasanläggningen i Hofors beräknas vara klar i början av 2023.
- Med hjälp av ny teknik och genom att värma stål med fossilfri vätgas ska Ovako minska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten med 90 procent och i värdekedjan med 70 procent till 2040. Åtagande om att få de långsiktiga klimatmålen godkända av Science Based Targets initiative (SBTi).
Ovako skriver att från 1 januari 2022 är allt stål som tillverkas baserat på en helt koldioxidneutral produktion.
- Hållbarhetsrapporten visar att Ovako fortsatt ligger i framkant i omställningen till ett hållbart samhälle. Den bekräftar också att vi levererade på våra klimatmål och erbjuder stålprodukter från koldioxidneutral produktion. Vår ambition framöver är också tydlig, vi kommer att fortsätta resan mot produkter helt utan koldioxidutsläpp, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako.
Ovako har cirka 2 900 anställda i mer än 30 länder med en omsättning på cirka 1000 miljoner euro. Ovako är ett dotterbolag till japanska Sanyo Special Steel.