Omställningen för att tillverka fossilfritt stål kräver kopiösa mängder el. Är det rimligt att statligt ägda bolag ska ta mer än hälften av Sveriges elförsörjning i anspråk i tider av skenande elpriser, krig och stundande stagflation för att kalla sitt stål för grönt? Det frågar sig professorerna Jan Blomgren, Magnus Henrekson och Christian Sandström i en debattartikel i Dagens Industri.
De anser att både bolagen och ansvariga ministrar i så fall måste komma upp med "en avsevärt bättre motivering än den allmänheten hittills fått sig till livs".
"En mycket billigare och effektivare miljöförbättrande åtgärd vore att ge SSAB den elektricitet man ber om för att bygga en ny anläggning i Oxelösund. Den skrotbaserade ståltillverkningen innebär bara 0,9 procent av de utsläpp som är förknippade med masugns-baserad produktion", menar professorerna som hellre vill se en utökad överföringskapacitet. En sådan framstår idag ”inte bara som en vinst för miljön och ekonomin. Det framstår också som nödvändigt med hänsyn till såväl det säkerhetspolitiska läget som det stagflationsscenario vi nu befinner oss i”, skriver professorerna.