Skyhöga metallpriser och inflation driver på resursnationalism och social oro i Peru, en av världens största kopparproducenter. Det skriver Bloomberg News.
Protester har nyligen tvingat en andra koppargruva i landet att stänga ned, MMG:s koppargruva Las Bambas. Sedan tidigare ligger arbete nere vid Southern Coppers gruva Cuajone.
Social oro och demonstrationer hör dock inte till ovanligheterna i det sydamerikanska landet, påpekar nyhetsbyrån, och de nuvarande oroligheter handlar mer om att skydda vattenförsörjning och mindre om resursnationalism, det vill säga ökad beskattning av mineralresurser eller rentav förstatligande av dem. Men att två stora koppargruvor är nedstängda samtidigt inträffar sällan.
Flera peruanska politiker har också flaggat för ökad statlig kontroll av gruvor. Till exempel förklarade Pedro Francke, före detta finansminister, att statens intäkter skulle kunna öka med en miljard dollar genom bara en blygsam höjning av gruvskatterna. Andra kräver mer drastiska åtgärder. "Nationalisering av strategiska resurser är hörnstenen i ett lands utveckling", skrev Vladimir Cerron, grundare av presidenten Pedro Castillos eget parti, i ett inlägg på Twitter.
Sedan den vänsterorienterade presidenten Pedro Castillo kom till makten i Peru har den sociala oron kring ökade levnadskostnader exploderat. Inflationen är nu den högsta i landet på 24 år.