Guinea är ett av flera länder i Västafrika där en militärjunta gripit makten de senaste åren. Det bauxitrika landet har hittills låtit utländska gruvbolag verka ifred och redan ingångna kontrakt med dem har respekterats. Nu är dock smekmånaden över.
Guinea har sedan åtminstone 2016 i kontrakten med de utländska gruvbolagen krävt att de måste ha en plan för att förädla bauxitmalmen på plats. Myndigheterna har dock hittills blundat för huruvida dessa planer har genomförts eller ej.
"Myndigheterna krävde väldigt lite av dem på den här punkten, prioriteringen var att få in investerare", säger Hervé Lado vid Institut de Gouvernance des Ressources naturelles (NRGI) till nyhetskanalen RFI.
Nu kräver militärjuntan att gruvbolagen presenterar en plan för sina bauxitraffinaderiprojekt inklusive en tidplan. De har fram till den 31 maj i år att lämna in planen.
Tanken med beslutet är att göra Guinea mindre exponerat för de stora riskerna med volatilitet på råvarumarknaden, enligt RFI. När ryska Rusal för några veckor sedan slutade köpa bauxit till sin fabrik i Ukraina blev det en kännbar påminnelse om hur beroende landet är av råvaruinköp från utlandet.
Problemet är att få gruvbolag har något intresse av att satsa på förädling lokalt, enligt NRGI, och det är säkert anledningen till att de drar sig för att sätta några förädlingsplaner i verket.
Bearbetning på plats skulle bli mycket kostsamt för dem, eftersom det skulle innebära utbildning av personal, byggande av transportinfrastruktur och att de har tillgång till ett nätverk av underleverantörer. Bauxitbearbetning är också mycket energiintensiv.
Källa: RFI