Cementa skickar ny ansökan om kalkstensbrytning

Foto: Cementa

Cementa har skickat in en ansökan om fyra års fortsatt kalkstensbrytning i Slite. Nuvarande tillfälliga tillstånd löper ut vid årsskiftet, 

Cementa menar att det därför är angeläget med en skyndsam hantering av ärendet hos domstol och remissinstanser för att produktion och försörjning av cement i Sverige ska kunna fortsätta utan avbrott.  

Den nya ansökan är ett slags bryggtillstånd mellan det tillfälliga och det långsiktiga, större som cementtillverkaren planerar för senare i år, enligt Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för Heidelberg Cement norra Europa.
- Det är på det sättet vi tror att vi kan få en så absolut skyndsam hantering av processen som möjligt för att undvika en försörjningsproblematik av cement i Sverige, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för Heidelberg Cement norra Europa, till Motala & Vadstena Tidning.

Jämfört med den förra ansökan som fick tummen ner av Mark- och miljööverdomstolen i juli förra året, är den här betydligt mindre i omfattning.
- Det här är en ansökan som baseras på ett väldigt begränsat område som redan är förberett för brytning, säger Karin Comstedt Webb till tidningen.

Tillverkningen i Slite står för omkring 75 procent av den cement som används i Sverige.