Här ska tackjärn reduceras med biomassa i stället för kol

Illustration av Tecnoreds pilotanläggning. Bild: Tecnored

Brasilianska Vale ska bygga en tackjärnsfabrik som ett greenfield-projekt i Brasilien, där järnmalm kommer att reduceras med biomassa i stället för med kol.

Den patenterade tekniken har utvecklats av Vales dotterbolag Tecnored. Järnmalmen i en Tecnoredtillverkad ugn använder "självreducerande" briketter bestående av järnoxidfines och kol (kol eller biokol) som reduktionsmedel.

Anläggningen blir den första kommersiella tillämpningen av Tecnoreds teknik.

Fabriken i nordöstra Brasilien kommer initialt få en årlig produktionskapacitet på 250 000 ton tackjärn. Företaget räknar med att produktionen så småningom kan kommer att fördubblas. Vale har åtagit sig att investera 345 miljoner dollar i kapital för anläggningen, med uppstart planerad till 2025.

–Tecnored-projektet är av stor betydelse för Vale och regionen och kommer att ge konkurrenskraft, miljömässig hållbarhet och utveckling till regionen, säger Vales vd, Eduardo Bartolomeo, i ett pressmeddelande.

I närheten ligger Vales järnmalmsdagbrott Carajás, det största i världen, och det är förmodligen därifrån anläggningen kommer att hämta sin järnmalm.

I linje med Parisöverenskommelsen har Vale åtagit sig att minska Scope 1 och 2-utsläppen med 33 procent till 2030, netto Scope 3-utsläppen med 15 procent fram till 2035 och uppnå nettonollutsläpp till 2050.

 Källa: Mining.com/Tecnored