Kinesiska Tsingshan kan rita om spelplanen för nickelmarknaden

Foto: Tsingshan Holding Group

Kinesiska Tsingshan, världens största tillverkare av rostfritt stål, har investerat stort i tillverkning av elbilsbatterier av gjutet nickel, som är betydligt billigare än raffinerat nickel.

Ståltillverkaren har riktat in sig på att avlägsna en av de stora framtida flaskhalsarna inom batteriproduktion: nickelförsörjningen. När efterfrågan på nickelsulfat exploderar tryter de höggradiga nickeltillgångarna.

Förra året startade koncernen - världens största producent av rostfritt stål och nickel – tillverkning av nickel av batterikvalitet från låggradig nickelmalm. Enligt branschsajten L’Usine Nouvelle är tekniken i sig inte revolutionerande i sig, men om den blir framgångsrik kan Tsingshan Holding Group svämma över marknaden med nickel, förutsatt att dess stora miljöpåverkan lyckas bemästras. Utanför Kina får den här nickelproduktionen de stora biltillverkarna att dra öronen åt sig. För att övertyga dem utlovar Tsingshan satsningar på vatten- och solenergi.

Enligt sajten är metallbörsen LME i London idel öron när den privata jätten, som är ytterst fåordig om sina resultat, gör något tillkännagivande. Det kan få nickelpriserna i gungning. ”De har redan visat sin förmåga att ro iland projektet, säger Yves Jégourel, ekonom vid universitetet i Bordeaux, till L’Usine Nouvelle.

Tsingshan satsar nu på vertikal integration av hela produktionskedjan för elbatterier – fram till slutprodukten. Företaget har redan fabriker för rostfritt stål i USA, Indien och Zimbabwe, liksom en produktionsanläggning för litiumjonbatterier i Kina.