Han får Jernkontorets stora medalj i guld

Bo-Erik Pers, tidigare vd på Jernkontoret, har tilldelats brukssocietetens finaste belöningstecken, Jernkontorets stora medalj i guld, till förtjänta personer inom den svenska bergshanteringen. Foto: Jernkontoret

Utmärkelsen Jernkontorets stora medalj i guld är den finaste utmärkelsen som brukssocieteten genom Jernkontorets fullmäktige delar ut. Bo-Erik Pers blir den 112:e personen att ta emot medaljen såsom belöningstecken sedan den delades ut för första gången 1767.

– Bo-Erik Pers är en mycket välförtjänt mottagare av Jernkontorets stora medalj i guld och har under sina år som vd på Jernkontoret drivit viktiga och avgörande frågor för svensk järn- och stålindustris konkurrenskraft. Bo-Erik har förvandlat Jernkontoret till en mycket relevant och viktig organisation för våra företag och för arbetet med den hållbara omställningen i Sverige, säger Martin Lindqvist, ordförande för Jernkontorets fullmäktige samt vd på SSAB.

Bo-Erik Pers gick i pension vid årsskiftet och var vd på Jernkontoret under åren 2009–2021. Dessförinnan arbetade han många år inom järn- och stålindustrin, bland annat med flera olika befattningar på SSAB.

I Brukssocietetens motivering för Jernkontorets stora medalj i guld står bland annat att Bo-Erik Pers som verkställande direktör för Jernkontoret varit drivande i arbetet med stålindustrins gemensamma vision, Stål formar en bättre framtid. ”En vision som förvandlat industrin från reaktiv till proaktiv i samhällsdebatten och lagt grunden för den hållbara omställning som järn- och stålföretagen inte bara genomför, utan på många sätt också leder i Sverige och globalt. Bo-Erik har förändrat och förstärkt bilden av järn- och stålindustrin i Sverige. Den svenska stålindustrin ses nu som en nyckel till att klara klimatmålen och en mycket attraktiv arbetsgivare och samarbetspartner.”