Kuppmakare stoppar högvärdigt järnmalmsprojekt

Foto: Rio Tinto

Militärjuntan i västafrikanska Guinea har beordrat att all verksamhet vid gruvjätten Rio Tintos stora järnmalmsprojekt Simandou ska avbrytas.

Simandou är känt för att hysa en de mest höggradiga järnmalmstillgångarna i världen (med 66 till 68 procents järnhalt), och är också en av de lättast exploaterbara järnmalmsfyndigheterna utanför Australiens Pilbara-region. Det uppger Bloomberg News.

Vid full produktion förväntas gruvan exportera upp till 100 miljoner ton per år. Bara den fyndigheten skulle bli världens femte största producent av järnmalm.

Simandou, som ägs av Rio Tinto och kinesiska intressen, har dock förblivit oexploaterat under många år på grund av äganderättstvister och logistikproblem.

Guineas militärjunta, som kom till makten genom en militärkupp i september förra året, vill att intäkterna från gruvan gynnar landets intressen och menar att det är oklart hur den kommer att göra det.  

"[Överste Doumbouya] beordrade därför att all verksamhet på plats skulle upphöra i avvaktan på svaren på frågor som ställts till olika aktörer och ett klargörande  kring det operativa sättet genom vilket Guineas intressen kommer att bevaras", säger regeringens talesperson Ousmane Gaoual Diallo i ett  uttalande.