Det har främst handlat om kraftigt rusande olje- och gaspriser som en konsekvens av Rysslands världsställning på energimarknaden.
I skuggan av det finns en annan tung faktor med stor betydelse såväl för Ryssland som omvärlden.
Metaller och mineraler de flesta endast känner igen flyktigt från skolans kemilektioner och periodiska systemet är nämligen högaktuella i det geopolitiska spelet mellan västvärlden och Ryssland.
Den sistnämnda producerar nämligen 18 av de 30 råvaror som återfinns på EU:s kritiska lista, medan Ukraina står för fyra stycken.
Samhällsviktiga ämnen
Med detta avses ämnen som är så viktiga för samhället att det ger stora konsekvenser om produktionen minskar eller hotas i förhållande till behovet.
Det här betyder att saker sätts på sin spets. Det är inte orimligt att tro att det blir sanktioner och eftersom det redan är brist så är det redan ett kritiskt läge, säger Erika Ingvald, enhetschef på Sveriges geologiska undersökning, SGU till TT.
Av de 18 på listan är det främst tre som har särskilt stor betydelse:
+ Vanadin.
Ett grundämne som ofta används ihop med krom i verktyg men framförallt i flödesbatterier. Ett exempel är för att jämna ut energiproduktionen i vind- och solkraft.
Vi vill ju komma bort ifrån olje- och gasberoendet och ska vi lyckas ersätta fossil energiproduktion, kommer vi få problem om det inte finns tillräckligt med flödesbatterier, säger Erika Ingvald.
+ Skandium.
Används framförallt inom flyg- och rymdteknik. Även om Kina står för 66 procent av världsproduktionen är Ryssland en stor aktör med 26 procents produktion.
Det hela kan göra att man blir ännu beroende av Kina i ett skede.
En faktor för bilindustrin
Utöver dessa två lyfter Erika Ingvald palladium och platina som ingår i platinagruppen (PGM). Här går en stor del av produktionen till bilkatalysatorer. Världsmarknadspriset har också skjutit i höjden, upp 13 procent den senaste månaden i samband med krigsutbrottet.
Just bilindustrin har dessutom redan varit i knipa på grund av den halvledarbrist som funnits i anslutning till pandemin, påpekar Erika Ingvald.
Här står Ryssland för omkring en fjärdedel av produktionen medan Sydafrika är allra störst. Även om andra aktörer finns att tillgå vid eventuella sanktioner ser Erika Ingvald en utmaning.
Viljan finns nog, sedan är frågan hur mycket Sydafrika kan utöka sin produktion när vi redan sitter i en bristsituation, klarar man av det?