Pyhäsalmi gruva i Finland utvecklas till ett energicentrum med olika lösningar för lagring och produktion av el. Finansieringen för ett stort batterilager är klar, men projektet med pumpkraftverket väntar fortfarande på besked om statligt investeringsstöd.
Det svenska företaget Sustainable Energy Solutions Sweden (SENS), som driver projekten vid Pyhäsalmi, har ansökt om ytterligare förlängning av den statliga finansiering som ursprungligen beviljades för mer än tre år sedan. Tidigare har en liknande förlängning beviljats, men den senaste tidsfristen gick ut i december. Frågan hanteras nu av Finlands arbets- och näringsministerium.
Självständiga projekt - Akkuprojektet finansieras – Pumpkraftverket väntar på beslut
SENS planerar en pumpkraftsanläggning i gruvan och ett storskaligt batterilager i området. Callios utvecklingschef Sakari Nokela betonar att de är fristående projekt och kan genomföras oberoende av varandra.
– Dessa projekt kan fungera separat och är inte beroende av varandra, säger Nokela.
Det planerade batterilagret vid Pyhäsalmi får en kapacitet på 85 megawatt och beräknas tas i drift i år. Det blir därmed större än det batterilager på 56 megawatt som för närvarande byggs i Villmanstrand, vilket är det största i Norden hittills. Investeringen i Villmanstrand ligger på cirka 40 miljoner euro.
Pumpkraftverkets framtid osäker
För pumpkraftverket i Pyhäsalmi planeras initialt en kapacitet på 75 megawatt, men det finns möjlighet att fördubbla effekten i framtiden. Kostnaderna för projektet har uppskattats till mellan 100 och 250 miljoner euro.
Anläggningen skulle fungera genom att vatten från ett lagringsutrymme på markytan leds ner i gruvan, som är en och en halv kilometer djup, för att driva turbiner när elpriserna är höga. Vid lägre elpriser skulle vattnet pumpas tillbaka upp för att kunna användas på nytt. Både batterilagret och pumpkraftverket skulle bidra till att stabilisera elnätet.
Pyhäsalmi – en unik gruva
Pyhäsalmi gruva, belägen i centrala Finland nära Pyhäjärvi, är Europas djupaste gruva och en av de mest effektiva underjordsgruvorna i världen. Den upptäcktes av en bonde och utvecklades av Outokumpu Oyj 1962. Gruvan har producerat omkring 60 miljoner ton malm och har en 1 450 meter djup hävschakt, vilket ger snabb tillgång till de djupaste delarna.
Brytningen i gruvan avslutades i juni 2021, men planerna för dess framtida användning pågår. Projektet Callio, som drivs av Pyhäjärvi kommun och Uleåborgs universitet, undersöker möjligheter att utnyttja gruvan för energilagring, forskningsanläggningar, datacenter och andra innovativa verksamheter.
Källa: Yle uutiset