Twinghy heter ett delvis EU-finansierat projekt inom industriområdet som siktar på att införa vätgas som bränsle för att ersätta naturgas i stålsektorns uppvärmningsugnar. Projektet kommer att utveckla en digital tvilling för att styra ugnarnas beteende och optimera driften. SSAB deltar i projektet och menar att tekniken kan bli användbar vid fler av deras processer.
Projektet, som startade 2023, pågår i tre år. Budgeten ligger på över åtta miljoner euro och har nio deltagande företag eller organisationer. Hälften finansieras av EU och resten av de deltagande företag och organisationer.
Målet med projektet är att utforska användningen av väte som ett lönsamt alternativ till traditionell naturgasförbränning. Genom att utveckla en digital tvilling, en virtuell kopia av det fysiska systemet, syftar projektet till att simulera och optimera förbränningsprocessen med väte. Genom att kombinera simulering och experiment vill projektet ge djupare förståelse av teknikens prestanda, säkerhetsaspekter och miljöpåverkan, underlätta välgrundat beslutsfattande och främja övergången till hållbara energimetoder.
Projektet tittar även på syrgas, så kallad oxyfuel-förbränning. Användning av ren syrgas som ersättning för förbränningsluft gör att energibehovet minskar betydligt och verkningsgraden för ugnarna ökar, enligt SSAB.
Syrgas är också den andra produkten man får vid framställande av vätgas vid elektrolys av vatten.
SSAB deltar genom Carl Ellström som tillvardags jobbar på valsningssidans processutveckling i Oxelösund. Med sig i projektet har han också Jonas Engdahl från Borlänge.
Just nu byggs en anläggning i Spanien ut för vätgas och där ska tester göras med olika kombinationer av vätgas och naturgas.
– På grund av i dagsläget dålig tillgång på vätgas vill man ha en flexibel approach. Så jobbar vi också, vi har en ämnesugn som kan köras på koksugnsgas, naturgas och gasol. Fördelen med väte är lägre CO2-utsläpp. Samtidigt görs omfattande simulering av förbränning av en annan grupp för att gaserna ska brinna i jämn temperatur med optimal förbränning, säger Carl Ellström i ett pressmeddelande.
Projektkonsortiet omfattar CELSA Spanien, Fives Spanien, Nippon Gases Spanien, RWTH Aachen Tyskland, Universitetet i Uleåborg Finland, SSAB Sverige, SWERIM Sverige, BSC Spanien, Calderys Spanien.