Majoriteten av Sveriges invånare mellan 18–79 år vill att svensk gruvnäring ska få rätt förutsättningar så att tillgången på viktiga metaller säkras. Tre av fyra, 74 procent, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Det visar en undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Novus.
I samarbete med opinionsmätningsföretaget Novus har SGU genomfört en undersökning för att ta reda på mer om svenska befolkningens attityd till svensk gruv- och mineralnäring.
På frågan om den svenska gruvnäringen bör ges förutsättningar att utvecklas för att säkra tillgången på viktiga metaller svarar två tredjedelar av de tillfrågade, 64 procent, att de anser det.
Redan 2019 gjorde SGU, tillsammans med SOM-institutet, en undersökning där samma fråga ställdes. Då angav 52 procent att de helt eller delvis tyckte det.
– Det är en glädjande utveckling, att en tydlig majoritet av befolkningen nu förstår hur viktig gruvnäringen är. Den är en förutsättning för att vi ska klara de stora utmaningarna vad gäller klimat- och energiomställningen, men också för att säkra värdekedjorna för metaller och mineral och göra oss mindre sårbara i det allvarliga geopolitiska läge vi befinner oss i, säger Kaj Lax, tillförordnad chef för avdelningen för mineralresurser på SGU, i ett pressmeddelande.
74 procent, alltså tre av fyra svenskar, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi, och nära sju av tio, 67 procent, tycker att den är viktig för att skapa fler arbetstillfällen. Den största skillnaden från 2022 års mätning märks i andelen som är negativ till att ha en aktiv gruva i sitt närområde, vilken ökat från 34 till 41 procent.
I mätningen ställdes också frågan om det ska vara enklare eller svårare att starta gruvor i Sverige. Var fjärde tillfrågad, 26 procent, tycker att det ska vara enklare och lika många tycker att det ska vara svårare. Hälften av de tillfrågade uppger att de inte har någon uppfattning.
Undersökningen genomfördes i december 2024 och omfattar 2108 intervjuer.