Mineralfyndigheter i Västerbotten behåller status som riksintressen

En maskin kallad bultrigg i en gruvgång i en underjordsgruva. Foto: Cecilia Irefalk Lif/SGU

Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Två av gruvorna utpekades redan 1991 som riksintressen. Nu har SGU beslutat att samtliga tre fyndigheter ska behålla sin status som riksintressen och skyddas därför fortsatt mot verksamheter och åtgärder som försvårar utvinning av fyndigheterna.

– Det omvärldsläge som vi nu ser, med geopolitisk oro och krig i vår direkta närhet, har inte minskat behovet av att slå vakt om Sveriges mineralresurser. I kombination med EU:s glasklara förordning om ökad självförsörjning av kritiska och strategiska råvaror står det klart att dessa viktiga fyndigheter måste skyddas, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör vid SGU, i ett pressmeddelande.

Gruvan i Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller, enligt SGU. Men bara 6 procent av den årliga produktionen av tellur i världen.

Björkdalsgruvan i Skellefteå kommun och sulfidmalmsfyndigheten Åkulla-Kankberg utpekades som riksintressen redan 1991 och är båda väldokumenterade och utredda områden. Bolaget bedömer att guldutvinningen i Björkdal kommer att kunna pågå fram till år 2031.

– Guld är ett konfliktmineral enligt EU, då det ofta importeras från länder där det förekommer brott mot mänskliga rättigheter i samband med brytning. Att Sverige kan utvinna guld på hemmaplan på ett hållbart sätt är naturligtvis av största vikt och i linje med EU:s konfliktmineralförordning, säger Thomas Pålsson.

Fyndigheten Norrliden i Norsjö kommun blev riksintresse 2009 och innehåller höga halter av främst zink men även av koppar, guld, silver och bly.