USA dammar av gamla urangruvor

Anläggningen Alta Mira. Foto: enCore

"Investera i Amerika och producera i Amerika" är Biden-administrationens mantra. Det gäller för många sektorer av ekonomin – och nu även uran. 

Med 95 kärnreaktorer i 65 kraftverk är USA världens i särklass största förbrukare av uran. Ett bränsle som importeras till nästan 100 procent.

Trots det fanns för 40-50 år sedan omkring 250 urangruvor i drift i landet, enligt nyhetsbyrån RFI.  Huvudanledningen till att produktionen i dag är närapå obefintlig är att det kostar så mycket mindre att importera uran än att producera det lokalt.

Men detta håller på att förändras, då en stor gruva, Alta Mesa i Texas är planerad för drifttagning 2024. Företaget Encore, som äger Alta Mira och två andra anläggningar i Texas, säger sig ha en sammanlagd kapacitet att bearbeta 1800 ton uranmalm om året. I delstaten Utah pågår också återuppstarten av en urangruva, där man ser fram emot att fördubbla produktionen.

För närvarande importerar USA mest uran från Kazakstan och Kanada, men överraskande nog även från Ryssland, som står för nästan 15 procent av den totala importen.