Illegala gruvarbetare dödade i Brasilien

Yanomami-bosättning. Foto: Cmacauley/Wikimedia Commons

En illegal guldgruva i Amazonas attackerades nyligen i ett bakhåll som gillrats av brasiliansk polis och miljötillsynspersonal. Fyra gruvarbetare dog i attacken, som nu utreds av federal polis.

Konfrontationen föranleddes av att illegala gruvarbetare tidigare attackerat ursprungsbefolkningen, varvid tre personer tillhörande Yanomamistammen sköts och en dog.

Enligt den brasilianska regeringen är detta den fjärde attacken mot lokalbefolkningen sedan början av året, då den nya regeringen ledd av president Lula da Silva beslutade att man skulle avlägsna illegala guldgruvarbetare från Yanomamireservatet. Den tidigare regeringen, ledd av Jair Bolsonaro, uppmuntrade tvärtom till utvinning av mineraler i Amazonas.

"Detta barbari kommer inte att förbli obesvarat" skriver Brasiliens minister för mänskliga rättigheter, Silvio Almeida, i en tweet efter våldsamheterna.

Den brasilianska regeringen tror att den illegala guldgruvan kan ha drivits av den kriminella organisationen First Capital Command (PCC), en av Sydamerikas mäktigaste maffiagrupper. Gruvarbetarna var tungt beväpnade och 11 vapen beslagtogs.